Искате ли добро здраве? Грижете се за зъбите си!

Едно от първите неща, които вашият зъболекар е чул в медицинския университет е „ от зъб се умира”.

Здравето на зъбите ни е свързано с общото здравословно състояние и  може да доведе до развитие на заболяване или да бъде признак за такова.

Като цяло, устата ни са пълни с бактерии. Тези бактерии обикновено присъстват в плака – мек лепкав налеп, който се образува при хранене. Плаката се състои от слой от бактерии, вградени в гликопротеинна матрица. Матрицата се образува от бактериалните секрети и слюнката.

Dental plaque, SEM

Снимка от Цветен сканиращ електронен микрограф на зъбната плака върху човешки зъб

Киселините, образувани от тези бактерии унищожават емайла (най-външната обвивка на зъбите), което ги прави уязвими.

Плака е отговорна за причиняване на лош дъх и чувствителността на зъбите. Плаката не е опасна сама по себе си в нормални условия в устата. Проблемът идва от увеличаването й. Причина може да бъде дори и това, че не дъвчем достатъчно дълго храната си.

Проблеми с венците

Когато венците са изложени на много плака, може да доведе до заболяване, наречено гингивит. Ако гингивитът се влоши, това ще доведе до  пародонтоза, която причинява възпаления и освобождаване на химични вещества, които могат да причинят увреждане на други части на тялото. Заболяването на венците също така дава достъп на бактерии до кръвта и причинява неприятности.

Това са заболявания, които са свързани със здравето на вашите зъби

1. Диабет – наличието му увеличава шансовете за заболявания на венците, инфекции, допълнителна сухота в устата, кухини и загуба на зъби. И обратно, в резултат на заболяване на венците се получава възпаление, което кара организма да освободи протеин, наречен като цитокин, за които е известно, че увеличава инсулиновата резистентност, което води до диабет.

2. Сърдечни проблеми – бактериите, които влизат в кръвния поток, поради заболяване на венците, се свързват с плаката, отложена в коронарните артерии, което води до сърдечен удар. Също така възпалението, дължащо се на заболяване на венците, може да натрупва плака в артериите.

3.Преждевременно раждане: Изследванията показват връзка между заболяванията на венците и преждевременно раждане. Протеиновите цитокини, освободени в борбата възпалението, карат тялото да освобождава хормон, наречен простагландин, който задейства процеса на раждане, така че майки, със заболяване на венците имат по-висок риск да родят преждевременно и да имат бебета с по-ниско тегло.

4. Увреждане на паметта:  хора с пародонтоза могат да развият проблеми с паметта на по-късен етап. В едно скорошно проучване, участниците, които са имали заболяване на венците, показват най-лоши резултати при тестове на паметта и смятане.

5. Ревматоиден артрит: отново изследвания показват връзка между парадонтозни състояния и това автоимунно заболяване. Хроничното възпаление е обща за двете състояния. Въпреки че учените не са открили доказателства, че едното води до другото, проучване от 2009 г. установи, че хората с тежка форма на RA имат по-малко болка, подуване и скованост сутрин след лечение на парадонтита им.

Общо взето възпаленията и процесите, свързани с дейността на лошите бактерии в устата (напр. стрептококи) сериозно ще увредят здравето ви. Тези състояния обикновено са много упорити и трудно бихте могли да ги спрете, веднъж възникнали, само със средствата за устна хигиена.

Advertisements

One response to “Искате ли добро здраве? Грижете се за зъбите си!

  1. Pingback: Прочетете тези елементарни правила на здравето | MFZapper - health & care technology

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s