ПРИЧИНИ за загубата на коса при жените?

запер40% от хората, които страдат от постоянна загуба на коса са жени. При някой загубата е равномерна по целия скалп, докато при други се наблюдават участъци с по-изразени признаци.

Как расте косата?
Обикновено скалпът има около 100 000 косъма. Всеки фоликул произвежда един косъм, който расте с около сантиметър на месец. След периода на растеж, който е от две до шест години, косата почива известно време, преди падане. Тя скоро се заменя с нова коса и цикълът започва отново. По всяко време 85% от косата е в период на растеж, а останалата част е в покой.

Колко Косопад е нормално?
Поради това че косми, които са в период на почивка редовно опадват, повечето хора се разделят с около 50-100 косъма всеки ден. Обичайно е да намерите малко на четката си за коса или върху дрехите си. опадане на косатаПатологична загуба на коса може да стане по няколко начина. Може да забележите, големи кичури да паднат, когато си миете косата шампоан или си правите прическа. Или косата Ви може да изтънява бавно с течение на времето.

Корените на косопада
Косопадът при жените може да се задейства от около 30 различни медицински състояния, както и от няколко фактора на начина на живот. Като отправна точка експертите препоръчват  тестване за проблеми с щитовидната жлеза и хормонален дисбаланс. В много случаи, косата ще се възтанови след като причината за това състояние се отстрани или лекува.

Измерване на косопада при жените

савинСкалата на Савин е една обобщена мярка, която варира от нормална плътност на косата до  плешивост на темето (много рядко). Тя е полезна за документиране на женския модел на плешивост. Експерти смятат, че генетиката и стареене играят роля при андрогенна алопеция, както и хормоналните промени на менопаузата. Тогава косата може да стане рядка навсякъде, с най-голяма загуба по протежение на центъра на скалпа.

Причина:  проблем с щитовидната жлеза
косопад щитовиднаЩитовидната жлеза е с форма на пеперуда и е в предната част на шията. Тя произвежда хормони, които регулират много процеси по цялото тяло. Ако жлезата прави твърде много или твърде малко хормони, цикълът на растеж на косъма може да се ускори. Но само загубата на коса рядко е признак на щитовидни проблеми. Други симптоми са наддаване или загуба на тегло, чувствителност към студ или горещина, и промени в сърдечния ритъм.

Причина: PCOS
акнеЖените с поликистозен овариален синдром (PCOS) имат хроничен хормонален дисбаланс. Тялото произвежда по-високи нива на андрогени хормони от очакваното. Това често води до допълнително окосмяване върху лицето и тялото, докато косата на скалпа расте по-тънка и рядка. PCOS може да доведе до проблеми с овулацията, акне, и наддаване на тегло. Но понякога оредяването на косата е единственият очевиден знак.

Причина: Тения
тения косопадКогато тения се настани в скалпа, предизвиква специфичен модел на загуба на коса – сърбеж и кръгли плешиви петна. Плешивите области могат да изглеждат люспести и червени. Тенията се разпространява лесно чрез директен контакт, така че членовете на семейството трябва да бъдат проверени също за симптоми.

Причина: Раждане
Някои жени могат да забележат, че косата им изглежда по-гъста по време на бременност. Това е благодарение на високи нива на хормони, които пазят космите, които са във фаза на почивка да паднат, както обикновено. Но това не трае вечно. След раждането, когато хормоналните нива се връщат към нормалното, тези косми падат бързо. Това може да означава, изненадващо количество загуба на коса. Може да отнеме до две години,  косата да се върне към нормалното.

Причина: Хапчето
Малко известен страничен ефект на противозачатъчни хапчета е потенциалната загуба на коса. Хормоните, които потискат овулацията може да предизвикат косопад при някои жени, особено при тези с фамилна анамнеза на косопад. Понякога косопад започва, когато сте спрели приема на хапчето. Други лекарства, свързани с косопад включват лекарства, които лекуват високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, артрит и депресия.

Причина: Диети
Може да загубите повече от теглото си, когато се подлагате на диета. Хората могат да забележат загуба на коса 3-6 месеца, след като са свалили повече от 15 килограма, но косата трябва да се възтанови със здравословна диета. Бъдете готови да се простите с част от косата си, ако вашата диета е с много ниско съдържание на протеини или твърде високо съдържание на витамин А.

Причина: Екстермни нива на стрес
Екстремен физически или емоционален стрес може да доведе до внезапно отделяне на половината до три четвърти от космите на главата Ви. Примерите включват:
Тежко заболяване или голяма операция
Травма, включваща загуба на кръв
Тежката емоционална травма
Окапването може да продължи от шест до осем месеца.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s