Митовете за раковите образувания

Истина или мит?

 1. Ако се постави диагноза “рак”, това е обикновено поради фамилна обремененост?- МИТПоловината от мъжете и една трета от жените в САЩ ще развият раково образувание в някакъв момент. Но само около 1 на 20 случая е свързана с гени от родителите.
  В крайна сметка: Лекарите официално не са сигурни защо някои хора се разболяват от рак, а други не. Това не е просто от вашите гени. (факторите са по-скоро външни)
 2. Алкохолизмът и голямото количество алкохол повишават риска от образуване на ракови клетки? – ИСТИНАПиенето на алкохол може да ви направи и прави по-вероятно развитието на ракови образувания в устата, черния дроб, дебелото черво, на гърдата и други видове рак. Няма значение дали пиете бира, вино или ликьор. Това колко пиете е което оказва влияние на процесите в организма. Колкото повече пиете, толкова по-голям риск съществува.
  Ако пиете, ограничете се до две питиета на ден, ако сте мъж и едно на ден, ако сте жена.
 3. Изкуствените подсладители (аспартам, захарин и пр.) са опасни? – СПОРНОТъй като “официални” изследвания не са го доказали, се води мит. Но е всеизвестен факт, че раковите клетки имат много по-голям брой рецептори за “сладко” и поглъщат лакомо тези субстанции, което води до увеличаването на броя им! Тук въпроса е във формулировката на въпроса – дали причиняват рак … може би не … но определено са фактор!
 4. Съставките в дезодорантите/средствата против изпотяване са причинители? – СПОРНОКакто и в случея с изкуствените подсладители и тук няма “признати” изследвания и “официални” доказателства, но съветът е при възможност да се използват средства, с натурални екстракти и пр. натурална козметика!
 5. Колбасите са причинители на рак на дебелото черво? – ИСТИНАХората, които ядат много преработени меса, като хот-дог и месни консерви, салами, пушени меса, са по-склонни да се разболеете от рак на дебелото черво. Връзката не е напълно ясно, но това може да се дължи на нитритите. Това са химикали, добавени към храни, за да се спре развитието на бактерии и да се запази цвета.
  Червеното месо също е свързано с рака на дебелото черво. В общи линии, добре е да се ограничи количеството на червеното месо. Вместо това да се избират други източници на протеин като пилешко, риба или боб.
 6. Биопсията може да разпространи ракови клетки в тялото _ МИТПо време на биопсия, лекарят взима малка проба от тъкан от тялото, за да го провери за рак. За повечето видове рак е много малко вероятно тази процедура да причини разпространение на раковите клетки.
  Ракът на яйчниците е изключение. Лекарите обикновено не правят биопсия на яйчник, защото това може да се разпространи раковите клетки. Ако вашият лекар подозира рак, той или тя може да премахне целия яйчник вместо.

Информацията е от страницата http://www.webmd.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s